Tillbaka

Standard

Som ni märkt har det stått still här på bloggen ett tag. Men det har verkligen inte stått still i verksamheten, du vet den där verksamheten som är i gång dygnet runt och som alltid måste fungera.

Kanske kan bli svårt att summera allt men vi börjar med upphandling av särskilda boenden. Sjuksköterskor och distriktssköterskor i Årjängs kommuns hemsjukvård och på särskilda boenden har tidigare tillhört samma arbetsgrupp där kväll och helgtjänstgöring delats upp på samtliga. Från början av Januari har sjuksköterskor på särskilda boenden inrangerats till privat utförare och arbetar således för annan arbetsgivare. Under helgar, kvällar och nätter har alltså respektive arbetsgivare en varsin sjuksköterska i tjänst. Företaget som tog över driften av kommunens särskilda boenden har behövt inleda en rekryteringsprocess för att bemanna alla tjänster man behöver (utöver de som inrangerats). Tillåt mig säga att de gick på knock. De erbjöd löner som slår Årjäng med hästlängder. De fick till och med ansökningar från sjuksköterskor som arbetar i Norge. Sug på den!

Men kommunen då? Jo det innebär förstås att helgjobbandet duggar tätare. Dygnetruntbemanningen ska snurra på färre antal sjuksköterskor. Det först tilltänkta schemat med tillgänglig arbetskraft innebar mindre kontinuitet. I kombination med en för perioden mycket hög arbetsbelastning kan man säga att vi gick igenom en kris. Oron inför förändringen bidrog också förstås men känslan att ”detta håller inte” var ganska påtaglig. Mina fackliga vänner i Värmland har i diskussionen kring upphandlingen av särskilda boenden frågat ”men hur ska det gå med Årjäng då?”

I vår arbetsgrupp har det förstås varit mycket diskussioner. Fackliga representanter har varit i nämnden och berättat om läget inom respektive yrkesgrupp, vårdförbundets medlemmar har träffat nämnden separat… och, summa summarum förklarat att det hela håller på att krascha. Vi kommer inte fullt ut kunna göra vårt jobb.

Responsen från politiker? Vid sittande möte uttrycktes förståelse för belastningen och mötet kändes givande. Utifrån politiska besluten och de diskussioner som enligt uppgift förts i nämnden finns det dock inte fullt ut förståelse för att sjuksköterskor och distriktssköterskor behöver prioriteras. Vår oro och arbetsbelastning har mötts av något som närmast kan beskrivas som en axelryckning. Å andra sidan har man åtminstone tagit beslut på att verksamheten ska ”genomlysas”. Och, ytterst motvilligt gick politikerna med på att vi under genomlysningen fick ha en extra sjuksköterska som förstärkning.

Denna genomlysning ser jag vekligen fram emot. Önskvärt hade dock varit att man genomlyst ordentligt INNAN man tog beslut om att splittra sjuksköterskegruppen för att se vilka behov som behövs för att kunna bedriva hemsjukvård.

Så till bemanningen. Vi har skrivit avtal med bemanningsföretag för att kunna täcka upp där det fattas. Vi har vakanser och rekryteringsläget är inte det bästa… men det där känner nog de flesta till. Sjuksköterskebristen är ju inget nytt fenomen. Vidare så har en av våra trotjänare med lång och bred erfarenhet valt att sluta sin anställning hos oss. Ett kännbart tapp.

Så, det råder knappast tvivel om att arbetsgivarsidan nu måste presentera en lösning på situationen i hemsjukvåden. Både på kort och lång sikt. Arbetsgivaren är mycket väl medveten om situationen och diskussioner, senast i löneöverläggningen har varit konstruktiv. Vi är eniga om att vi måste kika utanför ramen och gemensamt hitta på lösningar för att få en långsiktig hållbar verksamhet. Men det är förstås mycket att ta hänsyn till i en kommun; många yrkesgrupper finns och politiska beslut ska beredas och fattas. Dessutom i en nämnd med en budget som inte går ihop.

Men löneöversyn… ja den har vi nyligen haft. I skrivande stund är det inte klart med några siffror men som jag ser det är lön en viktig faktor för att rekrytera och bevara sjuksköterskor i kommunen. I övriga frågor om hur kommunen ska bli en attraktiv arbetsgivare kan det säkert behöva utredas, stötas och blötas men här har arbetsgivaren möjlighet att agera. Nu. Här kan man ta ett stort steg mot att bli en attraktiv och konkurrenskraftig arbetsgivare.

Behov av åtgärder behövs som sagt, inte minst då man valt att anlita en extern utförare som direkt satte ner foten i lönefrågan. Man kan på ett vis säga att kommunen  konkurrerade ut sig själv. Dessutom i en kommun med pendlingsavstånd till våra vänner i väst som hejar på Northug och Björgen.

Så det var en liten uppdatering från Årjäng. Texter om sjuksköterskor brukar ofta vara negativa i dessa tider. Förhoppningsvis sker det positiva saker framöver. Nästa etapp är lönerna för 2015. Spännande tider!

Fortsättning följer

/Stefan

Annonser

2 reaktioner på ”Tillbaka

  1. Maria J, sköterska slutenvården

    På CSK blev lönerörelsen en besvikelse – igen. Knappast förvånande egentligen, det är ju samma sak varje år. ”Grundutbildade med lång erfarenhet ska höjas för att sprida lönerna” sades det uppifrån. Lång erfarenhet sattes sedan till fem år och alla vi som jobbat 10, 15, 20 år fick samma…. *suck*. Det blev ju inget längre avstånd mellan åren ändå.
    ”Ni med fem år eller mer var många fler än vi trodde!! Pengen i påsen räckte inte till mer åt var och en”, fick jag höra. Ta reda på fakta först då! Ni har ju ett lönekontor som kan hålla ordning på oss, hur många vi är, anställningsår mm, bara ett knapptryck bort.
    Men då har också vår avd tappat 15 vana ssk på ett år, minst 25 på tre år. Minst 200 års samlade erfarenheter försvann i ett nafst och fler är på väg. Värderas inte ett dugg. Och så undrar erbetsgivaren varför folk lämnar?

    • Det känns som om tiden börjar rinna ut Maria. 15 vana ssk på ett år är mycket. Den styrkan kunde försörja både hemsjukvård och vårdcentraler i hela Årjängs kommun (nästan). När många säger upp sig skickar det tråkiga signaler utåt också. Inte direkt bra marknadsföring.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s