Var är valrörelsens offensiva satsningar på sjuksköterskorna?

Standard

Inför valet lovas det stort och smått. För ett tag sedan kunde vi läsa att vården var väljarnas viktigaste fråga. Men vad hände sen? Media verkar febrilt försöka hålla liv i frågan genom några dokumentärer. Idag 8/9 sänder TV4 ”Du gamla du fria” med fokus på missförhållanden inom hemtjänst och på äldreboenden. Men från politikerhåll verkar det tystare. Sjuksköterskebristen som debatterades friskt inför sommaren verkar bortglömd. Trots att det berättas om brister i vården som undernäring och felmedicineringar samt de höga ropen från vårdförbundets medlemmar verkar svaret från politikerna vara enbart tystnad. Från högersidan av den politiska mittfåran har vi fått höra att underbemanningen är enskilda anekdoter. Det återstår väl att se hur sammanställningen av bemanning och övertidsarbete under sommaren ser ut. Från vänstern hör vi om förbud mot vinster i välfärden för att man i stället ska återinvestera i verksamheten. Som anställd i offentlig sektor väntar jag fortfarande på denna ”återinvestering”. Kan ju tillägga att jag arbetat så länge att jag varit med om både höger och vänsterregeringar i både hög- och lågkonjunktur.

Så har vi senaste utspelet från socialdemokraterna då man ska råda bot på ungdomsarbetslösheten genom att skapa traineejobb i vården. Två flugor i en smäll. Kom igen nu! Vården behöver fyllas med kompetens. Inte outbildade (ointresserade?) ungdomar. När vi knappt har tid att ta hand om alla patienter hur ska vi då hinna handleda traineeungdomar?

Nej. Det här duger inte. När man i skolfrågan pratar om karriärtjänster för lärare och mindre klasser och barngrupper så tycker jag att man är mer luddig i sjukvårdsfrågan. Trots att tung och omfattande forskning tydligt visar samband mellan sjuksköterskebemanning och hälsa/ohälsa och liv/död kan politikerna inte vara tydliga med att man ska göra en satsning på sjuksköterskor. Inte  tar man detta i beaktande ens när vi ser dokumentärer om missförhållanden i sjukvårdsapparaten.  Anser politiker i största allmänhet inte att vi inte har någon kris? Eller är det så att de inte har en aning om hur krisen ska lösas?

Årjängs kommun är knappast ett undantag inför valet. Det talas svepande om trygg vård för äldre, seniorboenden mm men inte om det som verkligen krävs för en bra äldrevård; tillgången på kompetent arbetskraft. I skolfrågan är man mer tydlig. Ni som kommer från Värmland har knappast missat diskussionen om bygdeskolor och högstadium. Begreppet vilda västern har använts i samband med politikeravhopp och allmänt käbbel här i Årjäng. Och detta enbart för skolfrågan. Missförstå mig inte. Skolan är viktig. Jag har själv tre barn i skolan och är naturligtvis berörd av dessa beslut också. Men låt det inte gå överstyr som det har gjort. Jag anser att vi med Värmlands lägsta löner för sjuksköterskor/distriktssköterskor bland Värmlands kommuner i kombination med rekryteringssvårigheter just nu är på väg in i ett ganska allvarligt läge. Men detta diskuteras inte. Är sjukvårdsfrågan död? Eller anser man att den kan vänta? Inser politikerna hur läget egentligen är?

Snälla! ta ett rejält grepp om vården för att attrahera och bevara kompetent personal. Det kommer bli dyrt. Men har vi råd att snåla?

/Stefan

Annonser

3 reaktioner på ”Var är valrörelsens offensiva satsningar på sjuksköterskorna?

    • Självklart Fredrik. Det är en mycket viktig grupp. Men här vill jag främst belysa sjuksköterskans betydelse. Det finns mycket stöd för kopplingen mellan sjuksköterskebemanning och god vård. Vissa studier har t.o.m. sett att tillgång till sjuksköterskor har större betydelse för överlevnad än samma koppling till läkare.

      • Jag håller med, bland annat utifrån det faktum att det är sjuksköterskorna som träffar vårdtagare på kontinuerlig basis och därför har en bättre inblick i och förståelse för den situation vårdtagaren är i, i relation till hur ofta läkare träffar vårdtagare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s