Satsa rätt!

Standard

Valåret gör sig påmint och politikerna börjar hitta på idéer om hur man ska lösa vårdkrisen. Det gäller ju att sälja ett koncept som lockar väljare. Från högersidan hör vi Filippa Reinfeldt som vill förenkla valideringen för sjuksköterskor som har utbildning i andra länder än Sverige. Detta samtidigt som uppskattningsvis en tredjedel av sjuksköterskor som får sin examen i Sverige väljer att jobba i Norge. Å andra sidan har vi Mats Eriksson (M), ordförande för sjukvårdsdelegationen i Sveriges kommuner och landsting som inte anser att vi har en vårdkris, att de historier som hörs är enstaka anekdoter (studio 1, 14/7). Vidare hänvisar han till undersökningar som visar att sjuksköterskorna är nöjda samt att löneutvecklingen för sjuksköterskor har varit högre än andra yrkesgrupper de senaste åren. Enligt mig säger det dock en hel del om utgångsläget för lönerna. Övriga kommentarer kan ni med fördel läsa på diverse facebooksidor där länken med hans uttalanden finns

Hur som helst så verkar moderaterna inte överens om man jämför Mats och Filippas inlägg om vårdens situation.

Så har vi Stefan Löfvens utspel som ska slå två flugor i en smäll. Ungdomsarbetslösheten och bristen på utbildad personal i vården ska lösas med en satsning på 2,8 miljarder per år till ett ”äldrelyft”. Nu gäller detta kanske inte direkt sjuksköterskor men sannolikt indirekt då sjukvården i mångt och mycket leds av sjuksköterskor. Personligen tycker jag även detta förslag verkar lite tokigt. Om inte de arbetslösa ungdomarna redan kommit på tanken att knacka på dörren till äldreboendet för att få en försörjning tror jag faktiskt att 2,8 miljarder per år skulle göra bättre nytta på annat håll. Att trycka in personer i vården utan att de själva egentligen vill detta gagnar sannolikt ingen. Vi behöver motiverade undersköterskor i vårdlaget.

Nej, det både höger- och vänsterpolitiker måste inse är att det krävs satsningar på arbetsmiljö och löner för att ”locka” personer till vårdyrken. Dåliga arbetstider, låg lön med dålig löneutveckling samt brist på fortbildning och kompetensutveckling är knappast något som lockar. Att göra det enklare att validera sjuksköterskeexamen eller att satsa 2,8 miljarder på arbetsmarknadspolitiska åtgärder löser knappast vårdens utmaningar. Det svensk hälso- och sjukvård behöver är hälsosamma arbetstider, bra arbetsmiljö och bra löner. Då kommer ungdomarna att söka sig till vården och sjuksköterskestudenter stanna kvar i svensk sjukvård efter examen för att vara med och bygga framtidens välfärd, en välfärd av högsta internationella klass!

/Stefan

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s