Slut på semestern

Standard

Då var fyra veckors sommarledighet över. I morgon blir det att ta på västen och ”stämpla in”. Med anledning av brist på vikarier var vi tvungna att för andra året i rad dela upp semestern i tre perioder. Att gå på semester så här tidigt (eller vänta till augusti också för den delen) kanske inte är det mest optimala. Ungarna är ju kvar i skolan en dryg vecka i början innan man kan få vara en del av deras sommarlov. Sen så känns det väl si så där att veta att semestern nu är slut när två månader av sommaren återstår. Dessutom är det nu två månader när vi inte har ordinarie bemanning. Sommaren innebär ju per definition ökad belastning för ordinarie personal. Vanligtvis en period vila och en period jobb. Nu har alltså perioden med lägre ordinarie bemanning ökats med en månad dvs den är dubbelt så lång. Trots detta har det ändå varit skönt med fyra veckors vila från arbetet. En period att samla krafter innan man drar igång och kör ett år till.
Sommarsemestern är något vi ska vara rädda om. Det är en lagstadgad rättighet att få fyra sammanhängande veckors ledighet under perioden juni, juli och augusti. Att utnyttja detta anser jag är viktigt ur framför allt två perspektiv. Det ena är vilan i sig. Helt enkelt att koppla bort arbetet och ladda batterierna. Det andra är att rätten till sommarsemester är ifrågasatt (!) Att ta bort denna rättighet skulle kunna lösa krisen i vården under somaren. Enligt uppgift finns det ”krafter inom SKL som vill ta bort denna rättighet”. Det kan förvisso kännas lockande att anta erbjudande från arbetsgivaren att stå över en semestervecka mot en ekonomisk ersättning typ bonus. Men då ökar också argumenten för att sommarledigheten faktiskt inte behövs. Frågar du mig så tror jag faktiskt att vi behöver sammanhängande vila på sommaren. Tänk dig värsta scenariot; att semestern fördelas över hela året. Man jublar knappast om man får sin ledighet i november.
Nu kanske jag överdrev en aning men jag tycker ändå att vi ska ha rätten till ledighet i åtanke när sommaren kommer. Bonus kan verka lockande men hellre bättre arbetsmiljö och högre lön hela året. Det skulle nog lösa mycket.
Då återstår bara att för denna gång önska en fortsatt härlig sommar och ett spännande avslut på fotbolls-VM. För oss som skulle vilja haft med Sverige i VM kommer förstås inte spänningen i närheten av straffdramat som utspelade sig den 10 juli för exakt 20 år sedan. Till er som är så unga att ni inte kommer ihåg kan jag upplysa er om att Sverige hämtade hem ett brons men att de flesta idag främst minns straffläggningen i kvartsfinalen mot Rumänien. Jag gissar ändå på att någon redan berättat detta 😀
Nog om fotboll! Nu önskar jag er en skön vila och vackert väder!
På återseende
/Stefan

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s