Vad är positivt med ditt jobb?

Standard

Det mullrar och kokar rejält kring sjuksköterskebristen i allmänhet och arbetsvillkoren i synnerhet just nu. Dagligen kan vi ta del av nyheter om uppror, akuta lösningar och oro för patientsäkerheten. Men varför stannar vi då kvar i yrket om det är så hemskt som det låter?
Ibland kan det nog vara bra att stanna upp och tänka till.
Ganska nyligen var jag på en arbetsmiljöutbildning. En fråga som ställdes av föreläsaren var: ”vad är positivt med ert jobb? ” Frågan följdes av tystnad. Det där var vi inte riktigt förberedda på. Vi lyckades förstås krafsa fram några positiva svar till slut men det blev en liten tankeställare. Nu har jag förstås grubblat lite mer och inser att yrket trots allt är riktigt bra. I grund och botten kan jag gå tillbaka till där allt en gång började för ungefär 14-15 år sedan. ”Jag vill jobba med människor”. Det fanns förstås behov av personal inom vården så varför inte testa?
Kanske var man lite mer vågad på den tiden? Jag tänkte inte så mycket på det då men nu i efterhand kan jag tycka att det var lite udda eller hur man ska uttrycka det. Jag stod i startgroparna för vuxenlivet, hade muckat för inte så längesedan, jobbat i butik och försökte hitta ackorden i något som skulle föreställa ett rockband. Dessutom född, uppvuxen och boende i en bruksort. Att välja bruket var förstås aldrig ett alternativ men vården hade jag nog inte grubblat så mycket på inför studenten. Men så blev det. Och jag trivdes utmärkt. Det var en ny värld som öppnade sig.
Sen gick det ganska fort. Undersköterskeutbildningen revs av på drygt ett år och tog mig vidare till slutenvården. Sen vidare till det stora klivet in på Karlstads universitet och sjuksköterskeprogrammet. På den vägen är det. I dagarna har jag varit legitimerad i nio år.
Jag ville ju jobba med människor och det har varit många som passerat under resans gång. Yrket har gett förmånen att lära känna alla typer av människor. Den helt alldagliga ”farfar” i radhuset, en multisjuk ”farmor”, ”den konstiga gubben” och en hel del människor som du inte trodde fanns. Alla dessa människor är med och berikar yrket. Var och en på sitt sätt. Inte minst den äldre befolkningen. Vårdyrket ger unik erfarenhet om hur olika liv kan se ut och utbildningen ger intellektuell stimulans. Men hur vi än vrider och vänder så kommer vi nog inte i närheten av den livserfarenhet som de gamla bär med sig. Att ta del av detta är en av många positiva saker med mitt jobb.  Kanske är det just därför jag trivs bra med ”äldrevården”. Jag må ha en akademisk examen med en specialistutbildning på det men vad livet handlar om vet jag i jämförelse väldigt lite om. Jag kan lotsa patienter rätt i vårdapparaten, ta hand om och vårda människor som är i behov av min hjälp. Men när det kommer till frågan om hur själva livet ska levas får jag backa, lyssna och reflektera. Och ta del av de äldres visdom. Kanske är det denna blandning som är det bästa när allt kommer omkring. Det ryms mycket visdom under taket på ett kommunalt särskilt boende.
Kampen för bättre arbetsmiljö och rättvisa löner är också en kamp för att höja statusen på världens bästa yrke. Vi fortsätter för att det trots allt finns många positiva aspekter på det vi gör.

Apropå äldres visdom så har jag i släktskapet en dam som är inne på sitt 99:e år. Under ett samtal var det som om hon sammanfattade nästan hundra års livserfarenhet;  ”om man sköter sig och får vara frisk går det bra”.
Det var allt för denna gång. Nu börjar min sommarsemester men det dyker säkert upp något inlägg lite då och då.

/Stefan

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s